Apetyt na podróże - Turcja i trzecia najsmaczniejsza kuchnia świata

Apetyt na podróże - Turcja i trzecia najsmaczniejsza kuchnia świata

Jaka jest kuchnia turecka? Smaczna, aromatyczna, barwna i różnorodna, a jednocześnie prosta i oparta na nieskomplikowanych połączeniach.

Jedźcie do Turcji, aby sprawdzić czy to Wasza bajka kulinarna!

 

Kuchnia ta swoje bogactwo zawdzięcza wpływom z terytoriów podbijanych przez Osmanów. Znajdziemy tu zatem smaki i aromaty charakterystyczne dla Azji, Bliskiego Wschodu, Afryki, Bałkanów oraz wschodniej Europy. Na potrzeby myśliwych i rolników stała się syta i pożywna. Dominowały w niej mięso i tłuszcze zwierzęce, ryż i inne ziarna oraz miód. Te same produkty, może z wyjątkiem tłuszczów, są podstawą tureckiej kuchni do dziś. Do niedawna w Europie kuchnia turecka kojarzyła się głównie z kebabem. Elementem wspólnym i podstawą wszystkich kebabów zawsze jest mięso grillowane lub mielone, najczęściej jagnięce albo baranie, rzadziej wołowe. Tym, co je odróżnia, są sposób przygotowania mięsa i dodatki, z jakimi jest podane.

Bogactwo tureckiej kuchni najlepiej odzwierciedlają meze, czyli zakąski. W czasach Imperium posiłki składały się z bardzo wielu potraw podawanych w niewielkich naczyniach. Jedzący, trzema palcami prawej ręki lub za pomocą kawałka chleba, nabierał małą porcję każdej potrawy, ponieważ zwyczaj nakazywał spróbować wszystkiego, co znalazło się na stole. Różnorodność meze jest ogromna. Mianem tym określa się zarówno oliwki, orzechy czy mrożone młode migdały, będące typowymi przekąskami, jak i znacznie bardziej skomplikowane dania. Należą do nich dolma i sarma, czyli „nadziewane i zawijane”. Bardzo popularnymi meze są też börek, cienkie placki z ciasta podobnego do naleśnikowego, przekładane nadzieniem z mięsa, ziemniaków lub białego sera peynir, oraz sigara böregi – smażone w głębokim tłuszczu ruloniki z ciasta yufka z nadzieniem z sera lub szpinaku. To tylko podstawowe i najczęściej spotykane meze, jednak w rzeczywistości jest ich tyle, ile indywidualnych pomysłów na nie.

Turcja to też rewelacyjne pieczywo i najlepsi cukiernicy na świecie. Pistacje i orzechy włoskie, woda różana i figi to tylko niektóre z punktów obowiązkowych tureckich wypieków. Tamtejsze słodkości to jednak nie tylko ciastka, ale też doskonałe puddingi, nugat i oczywiście chałwa. Prawdziwy raj dla łasuchów!
Turcja nie istniałby bez herbaty i kawy. Herbatę pije się zawsze i wszędzie. Żadne spotkanie – prywatne czy służbowe – nie może odbyć się bez przynajmniej jednej szklaneczki tego cudownego napoju. W biurach i zakładach pracy zatrudniane są specjalne osoby, których zadaniem jest parzenie i podawanie go, a uliczne sprzedawanie herbaty wydaje się być całkiem intratnym zajęciem. W upalne dni zmniejsza pragnienie i „wyrównuje temperaturę”, łagodząc odczucie gorąca.
A kawa? Może nie jest tak wszechobecna jak herbata, ale tradycje jej picia są znacznie dłuższe i sięgają XV stulecia. Żaden opis – rzecz jasna – nie odda bogactwa koloru, aromatu i smaków tureckiej kuchni.

Dlatego najlepszym sposobem na doświadczenie tej różnorodności jest po prostu kulinarna wyprawa do Turcji. Bardzo długa wyprawa…