Apetyt na podróże Pomorskie

Apetyt na podróże Pomorskie

Zwiedzacie Pomorskie, wywiało Was, czas na odpoczynek… Mamy pomysł na ciekawe wytchnienie przy dobrym jedzeniu.
Czym są współczesne pomorskie kulinaria? To nadawanie nowych definicji potrawom, które znamy od lat. To odszukiwanie starych przepisów i uwspółcześnianie ich tak, by satysfakcjonowały dzisiejszych klientów. To poszukiwanie egzotycznych smaków i produktów, ale również nostalgia za tym, co jadali nasi przodkowie. Stąd na salonach pojawiają się szprotki, wątróbka czy grasica.
Szlak „Gdańsk-Pomorskie Culinarny Prestige" to pomysł dla tych podróżników kulinarnych, którzy cenią sobie jakość produktu i dań. Na "pysznej" trasie znajdziemy restauracje, gotujące zgodnie z filozofią slow food, serwujące potrawy bazujące na smakach regionu. Koordynatorem projektu jest Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna, która dba o najwyższy, europejski poziom. W podróż po szlaku możemy wybrać się przez cały rok. Czas więc wyruszyć tam, gdzie poznamy prawdziwe tradycje kulinarne, zakorzenione w historii i mające swój początek w lokalnym produkcie. Na szlaku odwiedzimy restauracje Pomorza, w których szefowie kuchni przedstawią własną, nowoczesną interpretację tego, co znane w kuchni od wielu, wielu lat.
Restauracje to za mało? Pomorze zaprasza na wydarzenia kulinarne, które również znalazły miejsce w programie wycieczki po szlaku. Dopełnieniem oferty Pomorza jest m.in. Święto Szparagów, Chmielaton, Festiwal Żurawiny, Truskawkobranie, Pomorska Gęsina na św. Marcina, Festiwal Pomuchla, czy Noc Restauracji, czyli Slow Food Festival.


Proszę czekać ...